הכותבת: ענת ענבר דור, "ענת ענבר- תודעה מזינה"
עונת החורף מביאה ירקות מופלאים שבהם תרכובות מונעות, מאזנות ומרפאות.
למעשה בטבע, לפני שגידלו ירקות שלא בעונתם, היה ניתן לראות את חוכמת הטבע כיצד בכל עונה גדלים הירקות שהיום עם המחקרים יודעים שיש בהם מרכיבים חיוניים שנותנים מענה לחולשות ולצרכי הגוף באותה עונה.
הברוקולי כחלק ממשפחת המצליבים המפוארת, ומעוררת כבוד, מגיע אלינו בחורף.
האם צורתו של הברוקולי, הטקסטורות שלו, הצבע, הם נתונים שיש להתבונן בהם בהערכה?
אני אוהבת להסתכל על המוכר והברור בחיינו מה שלעיתים מתקבל כמובן מאליו, בדרך שמזכירה לי ששום דבר אינו מובן מאליו, כדי שאדע להבחין ולראות, להרגיש את שלא מורגש.
ואם בברוקולי עסקינן, מזמינה אתכם להתבונן על הברוקולי לא כסתם עוד ירק….
הביטו על הברוקולי, ירק אחד ובו מרקמים וטעמים שונים. יש בו עדינות עם נוקשות, ניתן לקלף את "גזע" הירק ולחתוך אותו, כך מרוויחים למשל יותר מתרכובת חשובה, בשם סולפוראפן הפועלת בגופינו כאנטי סרטנית, אנטי אוקסידנטית, תרכובת שלוחמת למענינו בגופינו ברדיקלים חופשיים על מנת שלא יגרמו לנזקים בריאותיים.
התרכובת הזו נוצרת בחיתוך או בלעיסה של הברוקולי בחיבור בין שני חומרים. הטעם שמתקבל מעט חריף.
מזמינה אתכם לטעום את חלקי הברוקולי השונים ולהרגיש כיצד בירק אחד ישנם טעמים ומרקמים שונים.
במקרה שעדיין לא השתכנעתם להביט ולהתנסות בברוקולי ולתת תשומת לב לנראות שהטבע מביא לנו. הטעם, הויזואליות…
אז אוסיף ואספר שהברוקולי מכיל תרכובת בשם אינדול 3 קרבונל, שפעילותה הוכחה כאנטי סרטנית.
ספיגת הסידן מהברוקולי היא אופטימלית מכיוון שאין בברוקולי חומצה אוקסלית. האוקסלט נמצא בירקות שונים ומונע ספיגת מינרלים כמו הסידן.
לכן ספיגת הסידן מממשפחת המצליבים בינהם הכרוב והברוקולי היא מירבית!!! ועולה על ספיגת הסידן למשל ממוצרי החלב. זאת אומרת גם אם כמות הסידן במוצר/ מזון, גבוהה יותר, ישנם מרכיבים נוספים באותו מוצר/ מזון שמשפיעים על יעילות הספיגה וההשפעה בגוף של הסידן או תרכובות חיונית אחרות.
הברוקולי מכיל בהרכבו סיבים תזונתיים חשובים (כחלק מהיותו צומח), ויטמינים חשובים לדוגמא:
ויטמין A (אנטי אוקסידנט בסביבה שומנית, חשוב מאוד למערכת הראיה והחיסון), חומצה פולית
(חלק ממשפחת ויטמיני B החשובה), ויטמין B6, ויטמין C, מנגן, חומצה אמינית טריפטופאן (חשובה להעלאת הסרטונין המשפיע על המצב רוח), כלורופיל (קרטנואיד שמעניק את הצבע הירוק ולו יתרונות בריאותיים שלהם מוקדש מאמר מיוחד), סידן כאמור ועוד…
בברוקולי ובמשפחת המצליבים בכלל קיימים מרכיבים גוייטרוגנים. הגוייטרוגנים, מעכבים ספיגת יוד לבלוטת התריס. מרכיבים אלו אינם מומלצים למצבים של תת פעילות בלוטת התריס ומומלצים מאוד לסובלים מעודף פעילות של בלוטת התריס (היפותאירואיד). בחום גבוה מרכיב זה נהרס- יתרון לסובלים מתת פעילות בלוטת התריס.
את הברוקולי ניתן לאכול טרי ולהשתמש בכל חלקיו (גזע לקלף), חלוט, אפוי או מוקפץ.
ירק שניתן לאכול לבד או בחברת ירקות ומרכיבי מזון נוספים בתוך פשטידה/ מרק/ סלט…
הצעה למתכון לסלט שיכול להיות גם כארוחה שלמה, בזכות הרוטב מתקבל הטעם "המוקפץ",
בצריכת ברוקולי טרי נמנע איבוד של מרכיבים חיוניים מכיוון שאין עיבוד בחום.
מצרכים:
1 פלפל אדום לרצועות,
1 קישוא קלוף לרצועות,
פרחי ברוקולי, וגזע מקולף וחתוך,
אפונת שלג טרייה (ניתן לוותר אם לא מוצאים)
פטריות
נבטים סיניים,ועוד..
רוטב:
2 כפות חמאת שקדים.
1 שן שום קצוצה דק.
1/2 בצל טרי חתוך לקוביות קטנות.
ג'ינגר טרי או טחון.
3 כפות סויה.
מעט מים לדלל.
לפזר למעלה שומשום .
אני יודעת שהרצון שלך גדול ויכולות יש לך בוודאי מציעה שנשוחח כך הבחירה שלך תהיה מדויקת
הרצאות | קורסים | ליווי אישי
או