האם סויה טובה לנו?

אנחנו אוהבים לשמוע תשובות ברורות, חד משמעיות ומחפשים את הנוסחה שנדע אם כן או לא, לצערי לגבי הסויה לא אוכל לתת לכם תשובה ברורה לגבי הצריכה, עבור מספר הפרעות / מקרים, מכיוון שהינה מהמזונות הנחקרים ביותר וגילויים סותרים מתפרסמים חדשות לבקרים.

כבר לפני 4,000 שנה החלו הסינים להשתמש בסויה כחומר גלם חשוב בתזונה היום יומית והיא אף הוכתרה כאחד מהצמחים הקדושים בסין.

הסויה היא צמח ממשפחת הקטניות, שאינו דורש טיפול רב. מגדלים אותה באזורים אקלימיים שונים, מטרופיים עד לממוזגים.

עם הזמן, הסויה התפשטה והגיע למדינות נוספות באזור, בין היתר יפאן, אינדונזיה, והודו, ולא בכדי. היא עשירה בחלבון, 30%-50%, בסיבים ובטעמים וניתן לייצר ממנה מגוון רחב של מוצרים מזינים במרקמים והרכבים שונים. למערב הסויה הגיעה רק לפני כמה מאות שנים ובמאה האחרונה היא הפכה פופולארית מאוד וכיום מוצרי הסויה מיוצרים באופן תעשייתי בכל העולם.

סויה הינה חוד החנית בעולם הצומח באחוז החלבון וגם בערך הביולוגי של החלבון, ששווה לערכה של הביצה ממוצרי החי, דהיינו חלבון מלא שיכולת הספיגה והניצול של הגוף הינה הטובה ביותר לצרכי הגוף.

שומן 18%-20% שמורכב מרוב של חומצות שומן בלתי רוויות,

כ-30% פחמימות – בינהן האוליגוסכרידים וסיבים שמשמשים כפרה-ביוטים, שהם הכרחיים להעשרה ושמירה על הפרוביוטיקה (חיידיקם טובים).

האינדקס הגליקמי שלה נמוך והוא 30, נתון חיובי וחשוב.

עשירה בויטמינים ומינרלים.

את פולי הסויה ניתן לצרוך כפולים יבשים, דומים במראה לחומוס, וכטריים שנמכרים בשקיות כמו ירקות קפואים אחרים (אדממה).

כמו כן מוצרים שמכינים מסויה- טופו, חלב סויה, יובה, מיסו, טמפה, רוטב סויה, שמן סויה, כוספה ממנה מכינים את פתיתי הסויה ומוצרי חלבון סויה שונים.

תרכובות שונות בסויה בעלי השפעות נחקרות, אך כעת קצרה היריעה מלפרט על כל אחת מהן לכן אזכיר את התרכובות המרכזיות שבוודאי שמעתם עליהם ועוד תשמעו:

פיטואסטרוגנים, פיטוסלטרולים, לציטין, פוספוטדילסרין.

אכילת הסויה יכולה להיות חלק מתזונה מונעת סרטן השד והערמונית, אך מנגד אינה מומלצת למי שיש רקע משפחתי של סרטן השד.

כמו כן אינה מומלצת לתת פעילות בלוטת התריס, בגלל האפקט הגויטרוגני שיש בה, אך לא בכל המקרים.

מומלצת במקרים של כולסטרול גבוה בדם, מניעת מחלות לב ואיזון לחץ הדם.

עם הסתייגות ניתן לצרוך אותה להקלה בתופעות גיל המעבר ואוסטיאופורוזיס.

לצמחוניים חשוב לשלבה בתפריט וצריכת מוצרי סויה מותססים כמו הטמפה והמיסו יכולים גם להוות העשרה של ויטמין B12.

מכיוון שהסויה שמיוצרת בארה"ב ובברזיל מהונדסת גנטית, חשוב לבדוק שהסויה/ טופו שאתם קונים לא מהונדס גנטית.

לסויה עוד יתרונות רבים אך מנגד גם מקרים רבים בהם לא מומלץ לצרוך סויה.

לאלו שהסויה רלוונטית מומלץ לשלב במידה בתפריט, מאוד פשוט לשלב אותה כפולי סויה כתוספת בארוחת צהריים צמחונית, או כארוחת ביניים, כל שיש לעשות הוא לחלוט 5 דקות במים רותחים.

לשיתוף: