חומוס- למה הוא טוב לנו?

חימצה תרבותית, המוכרת יותר בשמה הערבי חומוס, שייכת למשפחת הקטניות,
משפחה רחבה ומגוונת, המוכרים בניהם: שעועית, עדשה, אפונה, חילבה, פול ועוד.
קוראים יקרים, המלצתי התזונתית והמזינה לממרח חומוס אינה לממרח המוכן הקנוי אלא לממרח המזין והביתי שפשוט מאוד להכינו.
כדי לשכנע אתכם שכדאי להשרות גרגרי חומוס לבישול או להנבטה,
אספר לכם על חלק מסגולותיו:
החומוס היבש עשיר ב-20.5% חלבון, ויטמינים מקבוצת B בניהם החומצה הפולית, מינרלים כמו ברזל, סידן, מגנזיום ואשלגן. סיבים תזונתיים שעל אף שגוף האדם לא יודע לפרק אותם, הסיבים התזונתיים חשובים מאוד לבריאות מערכות רבות בגוף, למניעה ולרפוי כמו גם לירידה במשקל ותחושת שובע.
לחומוס תגובה בסיסית בגוף אשר מאוד נחוצה בימינו מאחר שאחוז גבוה מהאוכלוסייה סובל מתופעה שנקראת חמצת קלה בגוף כתוצאה מנזקים של תזונה לקויה ואורח חיים לא בריא.
לחומוס מדד גליקמי 47 שהינו נמוך, לכן מאוד ממליצה לסוכרתיים ולירידה במשקל,
גם כארוחת ביניים ניתן לאכול חופן חומוסים מבושלים/ מונבטים.
נושא ממרח החומוס והשפעתו על עליית הסרטונין, הינו נוירוטרנסמיטר שמשפיע על התיאבון, מצב רוח, החשק המיני ועוד, נחקר וכך התגלה שאחת הסיבות שהאדם ביית את ממרח החומוס היא מכיוון שעשה לו מצב רוח טוב.
ממרח חומוס מכיל בתוכו טחינה וחומוס, שבין מרכיביהם קיימת חומצת אמינו טריפטופאן שהינה מרכיב חשוב ביצירת סרטונין במוח, וכן ויטמיני B, המאפשרים עליית סרטונין.
חשוב לציין שבכדי שהגוף ייצר יותר סרטונין מטריפטופן דרושים דווקא מזונות פחממתיים יותר המכילים בתוכם את חומצת האמינו טריפטופן מאשר מזונות חלבונים שמכילים בתוכם חומצת אמינו זו. ולכן לעיתים כשיש צורך להעלות רמות סרטונין, ישנה נטייה למזונות מתוקים, פחממתיים אך למעשה הסוכרים אינם עוזרים ליצירת הסרטונין ואף יכולים לעשות פעולה הפוכה של הורדת המצב רוח ותיאבון מוגבר.
בחומוס ישנם מרכיבים חשובים שעוזרים בהורדת רמות הומוציסטאין, שהינה חומצת אמינו, מוצר ביניים בתהליך של ביו-סינתזה בכבד. נמצא קשר ישיר בין רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם לבין מחלות קרדיו-ווסקולריות.
תזונה לקויה גורמת לחוסר יכולת של הגוף לפרק הומוציסטאין.
מחקרים גילו גם את הקשר בין צריכת קפה/ קופאין ועישון לרמה גבוהה של הומוציסטאין בדם.
מבחינת ערך תזונתי אין בעיה עם הקליפה, חסרת ערך ניתן עם וניתן בלי.
ניתן לבשל אותה לאחר השרייה ולהגיש אותה עם קצת מלח ים אטלנטי, פלפל, כמון ולימון.
בכדי שתהיה זמינות לחומוסים מבושלים להכנת ממרח או כגרגירים, ניתן לבשל כמות גדולה, לחלק במנות ולהקפיא עד חצי שנה.
מתכון להכנת ממרח חומוס:
משרים 500 גר חומוס יבש ללילה,
מוסיפים 2 ליטר, מרתיחים ומוציאים את הקצף הלבן, ממשיכים לבשל כ-50 דקות
לצנן, לסנן ולהכניס לבלנדר, ביחד עם 2 כפות גדושות של טחינה גולמית, לימון סחוט, כ-4 כפות מים, שיני שום, מלח, כמון לפי הטעם+ 2 כפות של שמן זית.
צורות אכילה של החומוס: מונבט, מבושל כגרגירים בתבשיל או במרק, ממרח חומוס, חומוס קלוי כחטיף (לא בריא) וניתן לטחון לקמח חומוס.

לשיתוף: