ההגדרה הכימית לחומציות היא ריכוז יוני המימן בתמיסה מסוימת, מדד חשוב שנמדד ע"פ ערך של PH , ערכים הנעים בין ערך גבוה שפירושו בסיסיות גבוהה וערך נמוך פירושו חומציות גבוהה, כאשר הנוזלים ניטרליים הם באמצע – 7.
לכל נוזל ניתן למדוד רמת PH – רמת חומציות. גם הנוזלים בגופנו אינם יוצאי דופן. לכל נוזל בגוף כמו הדם, הרוק והשתן יש את רמת החומציות האופטימלית שלו המווסתת בטבעיות ע"י הגוף. גם למזון אותו אנו צורכים ביומיום יש דרגת חומציות שונה ולעיתים היא אף משתנה לאחר העיכול. למשל, סוכר שהוא בצורתו המקורית בסיסי – הופך אחר העיכול לחומצי ומיץ לימון שהוא בצורתו המקורי חומצי – הופך לבסיסי.
רוב המערכות בגוף למעט הקיבה פועלות בנטייה לבסיסיות, זאת אומרת על מנת שהמערכות /נוזלים יתפקדו בצורה תקינה ובריאה ה-PH שלהם צריך להיות בטווח מסויים וקריטי. כפי שאמרתי למעט הקיבה.
הקיבה כחומצית צריכה לתפקד בצורה אופטימלית לפירוק המזון כשהיא חומצית 1-3.5PH,
ודווקא בחומציות זו אנחנו פוגעים ומורידים אותה כשלוקחים כדורים באופן קבוע לצרבות, במקום לטפל בצרבות ע"י תזונה ואורח חיים, יוצרים מצב של היפוכלורידריה- תת חומציות בקיבה שפוגעת בפירוק המזון.
מה קורה בימינו?
אפשר להגיד על אורח החיים בעולם "המודרני" של ימינו – שאם זה לא היה עצוב זה היה מצחיק- בימינו אנחנו נוהגים להוריד מה שצריך להיות גבוה ולהעלות מה שצריך להיות נמוך, יוצרים בלאגן והגוף מגיב אט אט בחזרה ע"י שיבושים בתפקוד, מחלות, מכאובים והשמנה.
מצבים כמו: סטרס (לחץ) כרוני, מחלות כרוניות כמו סוכרת, חוסר איזון שומנים בדם…, תזונה לקויה , משקל עודף ועוד, מעלים את רמת החומציות בגוף ואיתה גם הנזקים הרבים בבריאות ובתפקוד הגוף. ישנם סיבות שונות לחולי אך חומציות הינו גורם משמעותי ואף קריטי לבריאות ולקושי להוריד במשקל.
כיוון שטווח ה-PH במערכות ובנוזלי הגוף הוא קריטי, לגוף יש מנגנונים שונים לנסות ולאזן את החומציות בכדי למנוע את אותם נזקים, ולכן עדיף מוקדם מאשר מאוחר מידי לשנות אורח חיים ולהתייחס לתזונה, שיש ביכולתה לאזן חומציות לפני שהמערכות שתפקידן גם איזון ופינוי החומציות לא יתעייפו ויגרמו נזקים נוספים.
הגוף מפנה חומציות דרך השתן, זיעה, יצירת תרכובות בכליות, נשימה…
דוגמא אחת פשוטה לנזק שנגרם מאורח חיים לקוי בו התזונה בעיקר חומצית, ויש צורך למערכות הגוף לאזן היא- הוצאת סידן מהעצמות, מדוע? כיוון שסידן הינו מינרל בסיסי והמאגר של מינרל זה הוא בעצמות, שהן ערך משני בחשיבות התפקוד של הגוף, לכן הגוף מפרק עצם בכדי שיהיה סידן לאיזון החומציות. זאת אומרת אחת מהתופעות השכיחות של חומציות בגוף הינה אוסטיאופורוזיס (דילול העצם).
ישנם ספרים שמפרטים מה הם המזונות החומציים, הבסיסיים ואלו שנוטים לאמצע.
אם אנסה למצוא נוסחתיות איזו תזונה יותר חומצית?! אומר שככל שהתזונה יותר מתועשת ומעובדת (פיצוחים קלויים, חטיפים, מנות מוכנות..) כך תהיה יותר חומצית (להבדיל משקדים לא קלויים שהם הבסיסיים ביותר), ככל שיש בה יותר סוכרים / דייאט תהיה יותר חומצית (סוכר ותחליפיו למעט הסטיביה חומציים), ככל שתהיה יותר מהחי (בשר, עוף , גבינות, חלב..) תהיה יותר חומצית, אלכוהול, קפאין ועוד…
תזונה בסיסית לדוגמא הם הירקות הירוקים וחלק נכבד מעולם הצומח, שקדים, אגוזי ברזיל, לימון, נבטים, אצות ועוד עולם מגוון ורחב.
יש עוד הרבה מה ללמוד ולהבין בנושא, כמו גם שמעבר למדד החומציות יש עוד נושאים שיש להתייחס אליהם בבחירת המזון ובהקניית הרגלים לאורח חיים בריא.
לדוגמא: אגוזי מלך שנוטים לחומציות, מזינים וטובים ומורידים דלקתיות.