אכן כך! בכדי להיות בריאים וכן לאיזון נכון במשקל, אנו זקוקים לחיידקים, זקוקים לאיזון בפלורת המעיים שבמערכת העיכול ובכלל במערך החיידקים בגוף, אנו זקוקים לחיידקים "טובים"= פרוביוטיקה, שילחמו ויתפסו מקומם של החיידקים "הרעים", קנדידה ושאר פתוגנים, זאת אומרת חיידק אינה מילת גנאי ולא איום על בריאותינו, נהפוכו.
אחת מהבעיות היא שהאנטיביוטיקה כמו הרבה הרגלים קלוקלים בימינו לא שמעו על חלוקה זו. כך שבמקרים כמו האנטיביוטיקה, חומרים משמרים כאלו ואחרים, תהליכי פיסטור של מזונות, ועוד… קיים ניסיון הכחדה כולל של חיידקים. בלקיחת אנטיביוטיקה ובצריכת מזונות תעשייתיים רבים אנו משבשים את האיזון בין החיידקים. נוצר חסר בפרוביוטיקה "חיידקים טובים". בעיה שכיחה זו בימינו מביאה עלינו חולי, מחלות כרוניות חוזרות, איתן שימוש כרוני באנטיביוטיקה וע"י כך חסר גדול וחמור של הפרוביוטיקה = "חיידקים טובים".
פה אציין קודם כל בצורה הכי ברורה – לכל מי שניתנה הנחייה רפואית לקבל אנטיביוטיקה שיפעל לפני הוראות הרופא, המלצותיי אינן באות במקום הנחיות הרופא אלא, ללמד אתכם את שקורה בגופכם וכן הנחיות בנוסף להוראות הרופא ולא במקומו.
ישנם סוגים רבים של "חיידקים טובים"- פרוביוטיקה. סוגים שונים וכן גם איזור התיישבות ופעולה שונה (דוגמא לשמות החיידקים הפרוביוטיים: לקטובצילוס-LGG, אצידופילוס, ביפידום…).
מה הם הגורמים לחסר בפרוביוטיקה?
תזונה – תינוקות שניזונים מתחליפי חלב (לכן יש לשקול מתן פרוביוטיקה כתוסף), תזונה עתירת פחמימות וסוכרים מעובדים, מגבירה את התרבות החיידקים הרעים והפטריות, עד לכדי פגיעה בחיידקים הטובים. גם תפריט עתיר בבשר ודל בירקות ובפירות, משנה לרעה את פעילותם של החיידקים הטובים, תפריט שמתבסס על תזונה מתועשת, מאכלים קנויים מוכנים עם חומרים משמרים ודל במונות מלאים, לא מעובדים ועשירים בסיבים תזונתיים.
מתח – לחץ נפשי מפר את שיווי המשקל של הורמונים חשובים וסטייה זו יכולה לגרום לדילול של האוכלוסייה הפרוביוטית.
מחלה, בעיה בתנועתיות של מערכת העיכול,
תרופות – חשיפה לתרופות אנטיביוטיות, שימוש תכוף בתרופות נוגדות חומצת קיבה ותרופות אחרות שמפחיתות חומציות, מקטין את החומציות בדרכי העיכול, דבר שיוצר סביבה עוינת לחיידקים הטובים, אסטרוגנים מלאכותיים הנכנסים לגוף בצורת גלולות למניעת הריון או בטיפול הורמונאלי חלופי (בגיל המעבר ולאחר תום הווסת) מצמצמים גם הם את אוכלוסיית החיידקים הטובים, תרופות סטרואידיות הניטלות בבליעה כגון פרדניזון ותרופות סטרואידיות הניטלות בשאיפה לחולי אסטמה, מורידות את ספירת הפרוביוטיקה.
כיצד החיידקים "הטובים" – הפרוביוטיקה מועילים לנו?
החיידקים הטובים מייצרים חומצות שומן להזנת תאי הרירית של המעי הגס.
מייצרים עבורינו חלק ויטמינים (B12, K ביוטין).
מאזנים את מערכת העיכול, משפרים את העיכול, משפרים תנועתיות במעיים אצל ילדים ומבוגרים, עוזרים למניעת כאבי בטן אצל תינוקות,
מונעים שלשול כרוני קל, שנגרם על ידי גידול יתר של החיידקים הפתוגנים שבמעיים .
מונעים את גידול החיידקים הפתוגנים (החיידקים "הרעים") שנמצאים בדרך כלל במעיים ובכך משפרים את חסינות הקרום הרירי של המעיים.
מחזקים את מערכת החיסון גם על ידי עידוד הייצור של אימונוגלובולין A (IgA) במערכת המעיים.
תורמים למניעת סרטן הקשור לתזונה, למשל סרטן מעי הגס, סרטן שלפוחית השתן, וכו'.
תורמים להקלה לסובלים מאלרגיות הקשורות במזון או לרגישים ללקטוז (הסוכר שבחלב).
תורמים לצמצום רמות הכולסטרול ולחץ הדם.
תורמים להקלה ולמניעה של זיהומים במערכת השתן. (ביחד עם חמוציות וויטמין C)
מונעים תופעות לוואי של צריכת אנטיביוטיקה כגון: גזים, התכווצויות (עוויתות) ושלשולים.
תורמים לטיפול בתסמונת IBS, המעי הרגיז.
תורמים למניעת התפשטות של הליקובקטר פילורי Helicobacter pylori.
תורמים למניעת ריקבון בשיניים ומסייע לטיפול בדלקות חניכיים.
מקווה שהשתכנעתם שחיידקים טובים לנו לבריאות.
כעת, כיצד ומה במזון עוזר להם להתרבות, להשאר איתנים וצמודים אלינו ובתוכינו?
החומרים הפרה-ביוטיים הם המזונות האהובים על החיידקים הטובים, השוכנים במעי הגס. החומרים הפרה-ביוטיים הם רכיבים במזון שאינם ניתנים לפירוק על ידי האנזימים שבמעי הדק. זוהי אחת הדרכים שבהן יכול תפריט המבוסס על מזון טבעי, העשיר בסיבים, לתמוך בבריאות דרכי העיכול. המזונות האהובים על חיידקי המעי הגס שייכים לקבוצה של פחמימות מורכבות (סיבים תזונתיים), המכונה אוליגוסכרידים. פחמימות אלו עמידות ליכולת הפירוק של האנזימים המצויים ברוק ובמעי הדק, שמצליחים לפרק את כל מרכיבי המזון האחרים שאנו אוכלים. ברגע שהאוליגוסכרידים מגיעים אל המעי הגס, הם מותססים על ידי החיידקים שם. ה- FOS: סוג של אוליגוסכרידים, הם מעודדים התרבות של חיידקים פרוביוטיים בצורה בררנית, כלומר, הם אינם מזינים את החיידקים המזיקים. לכן ישנם תוספי תזונה של פרוביוטיקה שמגיעים ביחד עם ה-FOS, שהינו הפרה-ביוטיקה, דהיינו, מזין את הפרוביוטיקה.
דרך לקבל פרוביוטיקה מהתזונה היא שילוב של צריכת מזונות כבושים בצורה טבעית, למשל כרוב כבוש בייתי, ללא חומץ אלא עם מלח וכלי סגור (ישנם מתכונים לכרוב כבוש), ביחד עם הנוזלים (המים) נוצרים התנאים להתפתחותם של החיידקים, התסיסה של החיידקים משנה את הטעם ומכינה לנו את הכרוב הכבוש לדוגמא. כך באכילת מזונות כבושים אנו מקבלים חיידקים שטובים לנו שלא כמו חומרים משמרים תעשייתיים אחרים שעושים בדיוק את הפעולה ההפוכה.